Information that Preceptors Always Want to Know from BON and NCSBN
Q. Do nursing students practice their clinical instructor’s nursing license?
A. Vickie Sheets, RN, JD, NCSBN Director of Practice and Regulation, replies:

Nursing faculty frequently talk about students practicing under a nursing instructor’s license. This is an inaccurate statement because the only person who works on a nurse’s license is the person named on the license.

Nursing Practice Acts include statutory language that specifies what are called exemptions or exceptions to the requirement for a nursing license. Typically, practicing nursing as a student who is enrolled in an approved nursing program is on of the exempted (or excepted) practices. The nursing student is accountable for nursing actions and behaviors to patients, the instructor, the clinical facility and the nursing program. 

The accountability for nursing instructors is for their decisions and actions as an instructor. For example, the instructor is accountable for the selection of patients for nursing students’ assignments. The instructor is expected to support students in preparing for the clinical experience and to monitor students’ clinical performance. Most critically, the instructor must intervene if necessary for the protection of patients when situations are beyond the abilities of students. Instructors must identify “teaching moments” as well as assess and evaluate the students’ clinical performance.

This broader accountability reflects the education, experience, and role of the instructor, who is accountable to the patient, the student, the facility, the nursing program and the professional licensing board.
Q. What tasks can a nursing student in a BON approved nursing education program in Texas perform during clinical experiences? Are nursing students practicing under someone else’s license during clinical experiences?
A. From BON
Under the supervision of faculty, the student nurse can perform functions for which he/she has the educational foundation to perform safely. The student is not required to have a license under the exemption in the Nursing Practice Act (NPA), §301.004(6), but received for work performed under the supervision of a qualified educational requirements for clinical practice. Since the student nurse is exempt, he/she is not practicing “under the faculty member’s license.” The faculty member is responsible to:

“Supervise nursing care provided by others for whom the nurse is professionally responsible” [Rule 217.11(1)(U)]. While maximizing a student’s learning in the clinical setting is a goal of every faculty member, maintaining the safety of patients with whom the student interacts is mandatory as expressed in standard 217.11(1)(B). Faculty should also be aware of any limitations placed on student participation in specific clinical areas that may be part of the contractual agreement between the nursing program and the clinical practice facility.

Unprofessional conduct on the part of nursing faculty would be:
Rule 217.12(1)(G) “failure of a clinical nursing instructor to adequately supervise or to assure adequate supervision of student experiences.” Other violations of Rules 217.11 or 217.12 may also be cited on a case-by-case basis.

In Rule 224, Delegation of Nursing Tasks by Registered Professional Nurse to Unlicensed Personnel for Clients with Acute Conditions or in Acute Care Environments, subsection 224.2 Exclusions from Chapter, states “This chapter does not apply to RNs who instruct and/or supervise an unlicensed person in the proper performance of nursing tasks as a part of an educational course designed to prepare persons to obtain a state license…”

Exemption of students by the NPA, however, does not apply to jobs in which students are employed outside of the educational experience. Students functioning as unlicensed assistive personnel (UAPs) for compensation may only perform tasks that do not require the use of independent nursing judgment as described in §224.8(c) Nursing Tasks Prohibited from Delegation. Students employed as UAPs also cannot engage in prohibited tasks “by proxy” for the RN (ex: RN co-signing a nursing assessment performed by a UAP who is a nursing student).

In addition, NPA Section 301.351 and Rule 217.10 establish the term “nurse” and related titles as being protected (i.e., in order for a person to hold him/herself out as a “nurse,” the person must possess a valid LVN or RN license). No other person may use titles or abbreviations tending to imply to the public that the person holds a valid nursing license in Texas. Rule 217.10(10) specifically addresses titles for unlicensed persons acting under the delegated authority of a RN, terms such as “nurse aide,” “nurse assistant,” or “nurse technician” are examples of acceptable titles. Staff would advise caution in using job titles/position descriptions such as “nurse extern/intern” or “junior nurse” as perceptive of other staff and patients may border on viewing such titles as a licensed nurse vs. a UAP position.   
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